/

Statusklassning

Statusklassificering är en bedömning av hur ett vatten mår. I statusklassificeringen används data från den kontrollerande, operativa eller kvantitativa övervakningen för att bedöma vattnens ekologiska, kemiska eller kvantitativa status. Efter den inledande sammanvägda ekologiska statusen ta den här sammanställningen endast hänsyn till näringsämnen.

Texten som följer här nedan bygger på databasen VISS (Vatteninformationssystem Sverige). Klassningen har status från september 2024 i förvaltningscykel 3.

Ekologisk status:

Måttlig

Vattenförekomsten är klassad till måttlig ekologisk status på grund av övergödning. Kvalitetsfaktorerna påväxt-kiselalger och näringsämnen är utslagsgivande för bedömningen. Den biologiska kvalitetsfaktorn påväxt-kiselalger visar måttlig status vilket indikerar övergödning, vilket också stöds av kvalitetsfaktorn näringsämnen som klassas till otillfredställande status.

Ekologisk status – Fysikalisk-Kemiska kvalitetsfaktorer

Näringsämnen:

Otillfredsställande

Medelvärde för totalfosfor är 86 µg/l och har beräknats på 29 provtagningar mellan 2013 till 2017. Referensvärde har beräknats enligt bedömningsgrunder med jordbruksviktning. Den ekologiska kvoten ligger på 0,26. Bakgrunds- respektive referensvärdet för totalfosforhalten ligger på 22,3 µg/l.

Påverkanskällor
Påverkanskällor visar miljöproblem som varje ytvattenförekomst klassas efter. Påverkanskällan är det som orsakar miljöproblem. Miljöproblem, betydande påverkan och risk är begrepp som hänger ihop i detta sammanhang. För Slumpån har följande påverkanskällor identifierats som kan påverka näringsämneshalterna i vattendraget.

Diffusa källor - Jordbruk:

Betydande påverkan

Betydande påverkan avseende totalfosfor (tot-P) utgår från vattenmyndigheternas nationella analys genomförd 2018. Analysen baseras på antropogen belastning i förhållande till bakgrundsbelastning (belastningsdata från PLC6.5).

Diffusa källor - Enskilda avlopp:

Betydande påverkan

Betydande påverkan avseende totalfosfor (tot-P) utgår från vattenmyndigheternas nationella analys genomförd 2018. Analysen baseras på antropogen belastning i förhållande till bakgrundsbelastning (belastningsdata från PLC6.5)..

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen