Slumpåns avrinningsområde (Karta från Geoportal_Länsstyrelsen_Vattenkartan)
Slumpån är ett biflöde till Göta älv med ett avrinningsområde på
393 km² och en längd på ca 14 km. Ån börjar i sydost om Velanda där Lerumsån och Visslaån rinner ihop för att bilda Slumpån. Slumpån når Göta Älv strax väster om Åsbräcka.
Avrinningsområdet domineras av skogsmark (53%) i de högre belägna områdena samt jordbruksmark (24%) längs med ån och de lägre områdena. Övrig markanvändning utgörs till 8% av övrig öppen mark, 7% myrmark, 4% sjö och vattendrag, 3% hygge samt urbant inkl. dagvatten (1%).
Jordarten tunn jord och kalt berg samt leror och finjord utgör tillsammans 77%. Torv (11%) finns i de högre belägna områdena. Morän och grovjord med 6% hittas oftast i anslutning till områden med tunn jord och kalt berg.
Markanvändning och jordarter för Slumpåns avrinningsområde enligt https://vattenwebb.smhi.se/ Länk till annan webbplats.
modelarea/ Länk till annan webbplats.
Jordbruksmarken är den största källan till både fosfor (9 ton/år) och kväve (155 ton/år) i vattendraget. Gällande fosfor bidrar även enskilda avlopp och myrmark med 400 kg/år och skog&hygge med 1,1 ton/år. Kvävebidraget från skog och hygge är 59 ton samt myrmark 17 ton. Den totala belastningen av Slumpån är 11 ton fosfor och 262 ton kväve per år. Bakgrundsbelastningen för fosfor är 3,5 ton/år och för kväve 135 ton/år.
Bidrag av fosfor och kväve från olika typer av markanvändning inom Slumpåns avrinningsområde enligt enligt https://vattenwebb.smhi.se/modelarea Länk till annan webbplats.
– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen