/

Publiceringsdatum:

Vattendragsvandring utmed Solbergsån i Kungälv den 16 juni 2016

Bild på å i skogen

Göta älvs vattenråd inbjuder till en vattendragsvandring utmed Solbergsån, Kungälvs kommun.

Torsdagen den 16 juni kl. 17.30, samling vid Solberg.

Solbergsån i Kungälvs kommun är en värdefull liten å i Göta älvs stora avrinningsområde.
I ån finns bland annat öring och vattenkvaliteten är så bra att flodpärlmussla borde kunna etablera sig. Vattendraget är påverkat av försurning och skogsbruk i sina övre delar och av jordbruk i sin nedre del. Även historiskt har ån utnyttjats för bland annat kvarnverksamhet och har rensats för detta eller flottning. Det finns också hinder i vattendraget som försvårar för fiskens vandringsmöjligheter. Den ekologiska statusen bedöms som måttlig men ligger nära gränsen till God status.

Niklas Wengström från Sportfiskarna kommer att berätta om arbetet som görs för att försöka få tillbaka flodpärlmusslan i ån och andra åtgärder som görs för att förbättra för fisken. Ragnar Lagergren och Johan Andersson från Länsstyrelsen kommer berätta mer om ån och dess innevånare samt berätta vad som kan göras för att ytterligare förbättra miljön i vattendraget. Göta älvs vattenråd kommer att presentera det arbete som görs för Göta älv och dess biflöden och bjuder också på fika.

Program

17:30-18:45 Samling vid Solberg med fika och presentation av åtgärder som gjorts
för fiskens vandringshinder mm. Visning av elfiske och provtagning av bottenfauna.

18:45-19:00 Transport till Braseröd

19:00-20:00 Samling Braseröd. Niklas berättar om arbetet med att få tillbaka flodpärlmusslan till Solbergsån och andra biflöden till Göta älv

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen