/

Publiceringsdatum:

Göta älvs vattenråd inbjuder till
möte om Lillån

Bild på Göta älv

Onsdagen den 15 februari kl. 19:00-21:30 i Lindåsgården, Upphärad (bygdegården)bjuder Göta älvs vattenråd in till ett dialogmöte för de boende inom Lillåns avrinningsområde

Vi vill alla värna om rent vatten att dricka, vattna med, bada och fiska i med mera, både idag och för våra kommande generationer. Vattnet i Lillån har visat sig hålla höga halter av fosfor. Fosfor är ett näringsämne som vid för stora mängder leder till övergödning av sjöar och hav. Fosforn kan komma till Lillån via dagvatten, avlopp, ytavrinning, dränering från jord och skog samt genom erosion av jord som dras ned i vattendraget.

Den här kvällen vänder sig till er som bor och verkar i avrinningsområdet till Lillån där vi gemensamt försöker se vad vi kan göra!

Program
• Representant från Göta älvs vattenråd berättar om vattenrådet och dess arbete
• Pågående vattenprojekt i området. Projektets orsaker och lokala riskområden till fosforläckage i Lillån
• Enskilda avlopp – vad händer inom det arbetet?
• Vad händer på åkermark och skogsmark med fosforn? – hur hamnar fosforn i vattnet?
• Aktuella åtgärder för att minska fosforläckage. Landsbygdsprogrammet Greppa Näringen
• Hur har landskapet förändrats i området? Vi behöver era lokala kunskaper för att hitta möjliga källor, sk Hot Spots till fosforläckage.

Föredragshållare:
Eleonore Marcusson, LRF
Ragnar Lagergren, Vattenmyndigheten Länsstyrelsen
Fredrik Fredriksson, Landsbygdsenheten Länsstyrelsen
Camilla Andersson, Trollhättans Stad

Under kvällen serveras kaffe och smörgås

Fakta om Göta älvs vattenråd
Göta älvs vattenråd bildades under 2006 som ett samverkansorgan, där en samling aktörer gemensamt diskuterar aktuella vattenfrågor och försöker skapa en samsyn och ett helhetsperspektiv på vattenresurserna inom Göta älvs avrinningsområde nedströms Vänern – dit Lillån tillhör. Vattenrådet består av representanter från olika verksamheter allt från myndigheter till företagare och markägare. Inom EU har man infört en vattenförvaltning för att skydda vatten från övergödning, miljögifter, fysisk påverkan och försurning som ger dålig ekologisk status.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen