/

Publiceringsdatum:

Båtägares miljöintresse behöver stöttas

Bild på sjöbodar i Bohuslän

Följande text är en debattartikel som publicerades i Göteborgsposten 12 februari 2019, skriven av Per Sundberg och Boel Lanne.

Vi upplever i dag att många båtföreningar har en avvaktande och konservativ syn på faktorer vi vet påverkar den biologiska mångfalden. En större öppenhet för alternativ till exempelvis att måla med bottenfärger skulle öka intresset och engagemanget för andra lösningar, skriver Per Sundberg och Boel Lanne.

Bottenfärger med biocider försvinner inte på kort sikt men på längre sikt kommer de säkert att fasas ut. Det finns andra sätt att hålla båten ren från påväxt, till exempel borstvättar och skrovdukar. Föreningar och intresseorganisationer bör aktivt stötta båtägare som vill ta ansvar genom att välja dessa miljövänligare alternativ. I stället avfärdas de ofta med motiveringen att den eller den metoden ”fungerar inte”. Ett bredare engagemang ökar incitamentet för alternativ och skapar också en ekonomisk bas för produktutveckling.

Ökat tryck på båtplatser

Inflyttning till storstadsregionerna kommer att öka trycket på båtplatser i närheten av städerna. Traditionellt har vi haft båten i sjön hela säsongen men den ökade insikten om hur bryggor och småbåtshamnar påverkar den biologiska mångfalden medför en mer restriktiv hållning till nya hamnar. Ett alternativ kan vara att ha båten på land under säsongen och sjösätta den endast när den skall användas. Detta är ett koncept som speciellt passar mindre båtar och ägare som använder båten sporadiskt. Landförvaringen kan också kombineras med andra servicetjänster som kan öka omsättningen för kommersiella marinor.

Vi tror att myndigheter, forskare, båtägare och båtorganisationer måste samverka bättre för att på ett konstruktivt sätt stötta båtägarna i deras önskan att ta miljöhänsyn genom att skapa en större mångfald av fungerande alternativ. Detta samarbete kan också nyansera bilden av ett motsatsförhållande där politiker, myndigheter och miljöorganisationer sägs bedriva en klappjakt på fritidsbåtar med sina olika förbud.

Per Sundberg

professor em i Marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Boel Lanne

ordförande, Vattenrådet för Bohuskusten

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen