/

Publiceringsdatum:

Skogens vatten med blå målklassning

Bild på ström i skog

De senaste 20 åren har inom Södra lagts stor kraft på att utbilda och skapa förståelse för hur skogsbruk skall bedrivas i närheten av vatten.

Det första steget är att naturvårdsombud, vattenombud och maskinförare utbildas (grönt kort). Nästa steg i anpassning är en kurs som heter Skogens vatten, med tillhörande kursbok författad av bl.a Lennart Henriksson. Målet var att nå ut till 10000 deltagare/Södramedlemmar. Detta mål har nåtts.

Nästa steg är att få in det vi lärt oss i själva planläggningen av skogsbruket. Grön skogsbruksplan. I skogsbruket har vi en skogsbruksplan där de olika skogsskiftena är beskrivna.
Det finns fyra olika målklasser:

  • PG=Produktionsskog med generell hänsyn.
  • K=Kombinerat mål, ökad naturhänsyn.
  • NS= Naturvård skötsel. Inget produktionsintresse, endast naturvårdande skötsel.
  • NO=Naturvård orörd.

Planen gäller i 10 år och utförs av speciella planläggare. Är man certifierad i FSC och PEFC skall minst 5% av den produktiva arealen finnas med som NS eller NO.

Det nya steget Södra tar nu är Blå målklassning. Där får man i sin skogsbruksplan av den specialutbildade planläggaren en klassning av det rinnande skogsvatten som finns på fastigheten.


Det är för vatten också fyra målklasser:

  • VG= Vattenmiljö med generell hänsyn. Där gäller skogsvårdslagens bestämmelser och vad miljöcertifieringen säger, samt kantzoner 5-10 meter på vardera sidan. Planerade överfarter är tillåtna. Hänsyn till kulturlämningar. Ingen körning närmare än 10 m från bäcken.
  • VF= Vattenmijö med förstärkt hänsyn. Det som tillkommer är en kantzon på 15-30 m. Det skall finnas död ved i vattnet. Ingen körning i kantzonen. Överfart får endast ske på mobila broar.
  • VS= Vattenmiljö med särskilda åtgärder. Höga ambitioner! Återskapande åtgärder, nyskapande eller restaurering. Exempel: Lägga igen anslutande diken (förhindra igenslamning), återskapa våtmarker för fåglar och vilt (naturens reningsverk) skapa lekbottnar för fisk, skapa fria vandringsvägar för fisk, lägga tillbaka sten i bäckfåran, återskapa meandrar.
  • VO= Vattenmiljö som lämnas orörd. Känsliga vatten med eller som kan få höga naturvärden. Överfarter är förbjudna. Avgränsa vattenmiljön så att den inte kan skadas. VO-området plus kantzonen skall klassas som NO-område i skogsbruksplanen.

Blå målklassning är ett bevis för att Södra tar vattenhänsyn som en mycket viktig fråga.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen