/

Publiceringsdatum:

Förstudie i biotopkarterade vattendrag i Göteborgsregionen

Bild på Säveån

Sportfiskarna har tillsammans med vattenråden inom Göta älvs ARO och Göteborgsregionens kommunalförbund ansökt om och blivit beviljade medel till en förstudie inför åtgärder i bl a biflöden till Säveån och Göta älv.

Inom Göteborgsregionen har flera vattendrag biotopkarterats och de rapporter som sammanställts visar på ett åtgärdsbehov i många av vattendragen. Det förekommer exempelvis vandringshinder för fisk och flera vattendrag är rensade. Dessa problem påverkar biologin i vattendragen negativt och är därför något som bör åtgärdas i framtiden.


Vilka åtgärder skall genomföras

Syftet med förstudien är att under 2013 ta fram ett underlag/åtgärdsförslag utifrån de befintliga biotopkarteringsdata från vattendrag inom Göteborgsregionen och undersöka möjligheten att genomföra åtgärdsförslagen.

Det innebär bland annat att utreda:
• Markägareförhållanden och rådighet
• Vattendomar
• Enskilda och allmänna intressen

För alla åtgärdsförslag skall det också beräknas ungefärliga kostnader.


Åtgärdens förväntade resultat

Projektets mål är en rapport där alla förutsättningar inför ett framtida restaureringsarbete i biotopkarterade vattendrag inom Göteborgsregionen är utredda.

Sportfiskarna har nu blivit beviljade 100 000 kr för att påbörja förstudien i biflöden till Säveån (Rämneå, Hjällnäsbäcken, Söabäcken, Alebäcken, Svartåbäcken och Brodalsbäcken samt ett antal biflöden till Göta älv (Solbergsån, Stinnerödsån, Braserödsbäcken, Slereboån, Forsån och Perså).

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen