/

Publiceringsdatum:

Omlöp vid Hedefors

Bild på Hedefors

Hedefors vattenkraftverk ligger i Säveån, strax söder om Säveåns naturreservat mellan Aspen och Sävelången. Säveån är utpekat som ett nationellt värdefullt vatten och Natura 2000-område och är ur naturvårdssynpunkt ett av Sveriges mest värdefulla vattendrag. De höga naturvärdena består till stor del i att Säveåns forsar och strömmande vatten är viktiga reproduktionsområden för lax och öring. Säveålaxen är särskilt värdefull då den är genetiskt skild från övriga stammar och inte är påverkad av utsättningar av främmande stammar. Säveåns avrinningsområde är också ett viktigt uppväxtområde för ål, som är en rödlistad art.

Forsarna vid Hedefors har nyttjats för kvarnar och vattenkraft sedan medeltiden och det nuvarande vattenkraftverket byggdes 1952. Kraftverket utgör med sina 10 meter ett definitivt vandringshinder för lax och ett mycket svårforcerat vandringshinder för ål och begränsar därmed deras utbredningsområde. Ovanför Hedefors finns lek- och uppväxtområden för lax som skulle kunna ge mer än en fördubbling av de befintliga reproduktionsområdena.

Enligt Vattenmyndighetens klassning av Säveåns avrinningsområde har delavrinningsområdet mellan Aspen och Sävelången, där Hedefors ligger, klassats som måttlig status, delvis på grund av artificiella vandringshinder. Enligt miljökvalitetsnormen för området ska god ekologisk status uppnås senast år 2021. Samma område är i Vattenöversikt för Lerums kommun klassat som otillfredsställande status, även här delvis på grund av vandringshinder. Enligt Länsstyrelsen i Västra Götalands län kan Säveån endast uppnå god ekologisk status enligt Vattendirektivet om fria vandringsvägar för lax säkerställs förbi Hedefors kraftverk.

För att öppna upp fria vandringsvägar har ett omlöp byggts förbi Hedfors i form av en konsgjord bäck. Genom den nya fiskvägen skall laxen och ålen kunna vandra förbi Hedefors igen. Fiskvägen som byggs i sluttningen söder om ån är drygt 500 meter lång och ska ha en vattenföring på 2,3 kubikmeter
per sekund under större delen av året. Den utformas som en större bäck som slingrar i sluttningen ned mot ån. På vintern kommer flödet att vara lägre, ca 0,5 kubikmeter per sekund.

Arbetet med att gräva själva fiskvägen tog nästan ett år från hösten 2012 till den 18 september 2013 då Fiskvägen invigdes.

För att hindra att nedvandrande laxungar och ål skadas i kraftverkets turbiner har ett nytt så kallat fingaller anlagts vid turbinintaget uppströms kraftverket. Fingallret leder utvandrande ål, lax och andra fiskar mot fiskvägen så att de kan ta sig oskadda nedströms och ut i havet.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen