/

Publiceringsdatum:

Dammar vid Anten

Bild på damm vid Säveån

Sedan lång tid har Anten fått mer fosfor än vad som är bra. Ett tag var sjön hotad av återkommande algblomningar och syrgasbrist på bottnen. Sedan situationen uppmärksammades på åttiotalet har flera åtgärder vidtagits och det akuta hotet minskat. Men för att nå målen enligt vattendirektivet måste mängden fosfor som når Anten minska än mer.

Våren 2011 fick Melica i uppdrag av Säveåns vattenråd att undersöka möjligheten att anlägga våtmarker och andra strukturer som ska minska fosfortillförseln till Anten. I uppdraget ingick att studera äldre kartor och kontrollera konflikter med avvattningsföretagen. Vidare studerades vattendragen i fält. Då mättes höjder in med satellitmätinstrument (GPS + Glonast) och en fotodokumentation genomfördes. Bilderna är koordinatsatta med fotoriktning för att lätt kunna identifieras. Två samråds/presentationsmöten ingick. Med hjälp av insamlad information valdes drygt trettio objekt ut, de som ansågs mest kostnadseffektiva. För varje objekt har avrinningsområdets yta beräknats liksom andelen åker.

Med hjälp av insamlad information valdes drygt trettio objekt ut, de som ansågs mest kostnadseffektiva. För varje objekt har avrinningsområdets yta beräknats liksom andelen åker. Varje objekt presenteras med en ritningsskiss med lämplig höjdsätting, hydrologisk beräkning, en beskrivande text och foton.

Länk till rapporten Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen