/

Publiceringsdatum:

Sävelången, sjöpromenad och elbåt

Kartbild på insjö

Den 7 maj 2011 invigdes den sista etappen i sjöpromenaden Floda-Nääs, runt Sävelången. Promenadvägen har finansierats som ett så kallat Leader-projekt, ett EU-projekt som syftar till att utveckla landsbygden.

Sjöpromenaden innebär att det finns en gång- och cykelväg som en slinga runt den södra delen av Sävelången som gör att man enkelt kan promenera, cykla, gå med barnvagn eller rida till Floda, Öijared och Nääs. Promenaden runt sjön är ca 7 km lång och på vägen finns ett flertal badplatser, rastplatser samt Nääs värdshus och Nääs konsthantverk och kafé.


Som alternativ till promenad finns sedan maj 2011 elbåten Säfvelången II som går mellan Floda och Nääs. Idén med att sjösätta en elbåt på turen mellan Floda och Nääs kommer från föregångaren S/S Säfvelången som mellan 1897 och 1943 trafikerade vägen mellan Floda och Nääs. S/S Säfvelången var en ångbåt som transporterade såväl personer som livsmedel, bomull, kol och tegel mellan Nääs fabriker och Floda järnvägsstation.


Även elbåten har finansierats genom Leader-programmet Göteborgs insjörike i samarbete med Nääs fabriker, Nääs slott, Öijareds säteri och Harling Fastighetsförvaltning AB.

 

Göteborgs insjörike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen